Čerstvé plody arónie obsahujú:
Vitamíny: A, B, C, E, K, Železo, Vápnik, Draslík, Sodík, Horčík, Mangán, Zinok, Jód , kyselinu listovú, rutín a obrovské množstvo antioxidačných činiteľov ako flavonoidy z nich hlavne antokyanidíny (antokyány) a karotenoidy.
Je ker dorastajúci do výšky 2-3 metre, s bobuľovými plodmi -tzv. malvicami tmavomodrej až čiernej farby rastúcimi v strapčeku. Na jar krásne a bohato kvitne bielymi kvetmi, na jeseň jej listy menia farbu na karmínovo červenú. Plody dozrievajú od konca augusta do polovice spetembra, dozreté plody neopadajú z kríka a vydržia bez problémov až do neskorej jesene. Nehnijú ani neplesnivejú, keďže obsahujú antiplesňové látky, po zbere vydržia pri správnom uskladnení veľmi dlho. Arónia je častokrát označovaná ako jarabina čierna aj keď jarabina (sorbus) je samostatný ovocnýdruh. Arónia patrí do čelade ružovité.
Pôvodne sa vyskytovala v severnej Amerike, no vzhľadom pre jej nenáročnosť na stanovisko a pôdu a veľkú odolnosť voči mrazom a škodcom je v súčasnosti hojne rozšírená aj v Európe pestuje sa tu približne od roku 1700 a pre jej vysoko pozitívne účinky na zdravie človeka sa postupne stáva obľúbenou plodinou aj na Slovensku, nielen pri prevenčnom užívaní čerstvých plodov, alebo výrobkov z nej, ale aj ako podpora liečby mnohých civilizačných ochorení.
Arónia je nenáročná na pôdu a zrážkové podmienky, vyhovujú jej takmer všetky typy pôd, je teda možné ju bez problémov pestovať kdekoľvek v záhrade alebo pri rodinnom dome. Arónia sa vyznačuje vysokou mrazuvzdornosťou až do -45°C, nevadí jej sucho, no pre dobrú produkciu plodov je pri dnešných suchých a teplých letách zavlažovanie potrebné.
Výsadbu je najlepšie realizovať na jeseň do konca novembra, ale problém jej nerobí ani jarná výsadba (od marca do mája) tak, aby zachytila čo najviac jarnej vlhkosti.
Plná rodivosť sa dosahuje približne v piatom roku života a pohybuje sa od 5 do 8 kg, výnimočne aj 15kg na krík.
Arónia a jej unikátne zloženie a hlavne vysoký obsah antioxidačných činiteľov ju predurčujú na plodinu budúcnosti, superpotravinu, alebo superovocie, ktoré sa stáva čoraz vyhľadávanejším, nakoľko v dnešnej dobe plnej chemických preparátov, syntetických potravinárskych aditív, Éčok, úplne „neživej“ stravy a nárastu civilizačných ochorení ponúka pomoc pri mnohých zdravotných ťažkostiach.
Najvýznamnejším faktorom vplývajúcim na zdravie sú v prípade arónie jej pigmenty, teda prírodné farbivá, odborne flavonoidy, ktorých podskupinou sú antokyány. Antokyány znižujú transformačnú aktivitu karcinogénov a eliminujú voľné radikály.