Čokoládovo-aróniový brownies (16 kúskov)
Potrebujete:
- 150g masla
- 300g kokosvého cukru
- 75g preosiateho kakaa
- 150g hladkej (aj mandľovej) múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 4 vajíčka (najlepšie domáce)
- 150g kvalitnej čokolády nasekanej na malé kúsky
- Plech na pečenie 30x20x5 cm
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C, v rajnici na miernom plameni roztopíme maslo
- Keď je maslo roztopené do rajnice pridáme cukor a miešame drevenou varechou (na miernom plameni), kým sa cukor v masle neroztopí
- Preosejeme kakao a spolu s múkou, sódou bikarbónou a štipkou soli ho nasypeme do rajnice. Keď je zmes poriadne premiešaná, odstavíme z plameňa
- V miske rozmiešame vajcia a prilejeme do panvice k cestu, dôkladne premiešame
- Do cesta primiešame nasekanú čokoládu a rýchlo ňou naplníme pripravený plech vyložený papierom na pečenie. Cesto pečieme 20-25minút koláč má byť na povrchu tmavý a pevný a vnútri krémový
- Keď je koláč vychladnutý natrieme ho lekvárom a orieškovým krémom (my sme dali mandľový krém od Slowlandie
Dobrú chuť! 🙂
Aróniový koláč s posýpkou
potrebujete:
- veľký plech, hrnček 250ml
- 1 hrnček pohánkovej múky
- 1,5 hrnčeka špaldovej múky
- 1 hrnček kokosového cukru
- 1 hrnček acidka
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- prášok do pečiva
- 2 vajcia (najlepšie domáce)
- na oblohu arónia, alebo aj iné bobuľové ovocie
- citrónová kôra
Na mrveničku:
- maslo
- mleté mandle, alebo lieskovce
- mletá škorica
Postup:
- v mixéri vyšľaháme acidko, vajcia, olej a citrónovú kôru
- v druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme vyšľahanú vajíčkovú zmes
- cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a navrch nahusto nasypeme ovocie a nakoniec mrveničku
- pečieme pri teplote 200°C cca pol hodinu
Dobrú chuť!!! 🙂
Makovo – aróniové guľky 10-15ks
potrebujete:
- 1 hrnček nasekaných mandlí
- 3 lyžice nasekaných kakaových bôbov
- hrnček aróniových bobúľ
- pol hrnčeka sušeného strúhaného kokosu
- 3 lyžice nemletého maku
- 1/3 hrnčeka kokosového cukru, alebo medu
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 lyžice kokosového oleja
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 väčšie vajce (najlepšie domáce)
postup:
- v miske zmiešame suché ingrediencie okrem cukru, v druhej vyšľaháme vajíčko s cukrom do peny a primiešame kokosový olej, pridáme ostatné mokré prísady a obe misky spolu zmiešame
- vytvarujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút
Dobrú chuť!!! 🙂
Aróniovo -jablkové mafiny
potrebujeme:
- hrnček aróniových bobúľ
- 2 jablká
- 250g špaldovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice
- 125g kokosového cukru
- 120ml medu
- 60ml bieleho jogurtu
- 120ml kokosového oleja
- 2 vajcia (najlepšie domáce)
- plech na mafiny
postup:
- rúru zohrejeme na 200°C
- jablká očistíme a nakrájame na malé kúsky, odložíme na bok
- do veľkej misky nasypeme múku, prášok do pečiva a škoricu
- v ďalšej miske rozmiešame 125g cukru, med, jogurt, olej a vajcia
- do misky s múkou primiešame vaječnú zmes s cukrom, pridáme jablká
- cesto naberáme lyžičkou do košíkov
- plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme 20minút
dobrú chuť!!! 🙂